+381 11 3572 909 / +381 63 341 389 / +381 65 20 50 795
Lazarevački Drum 7, 11030 Beograd

Prednosti zelenih zidova

Čišćenje vazduha​

Tokom dana biljke izvlače ugljen-dioksid, ugljen-monoksid i mnoge druge toksine iz vazduha tokom fotosinteze, što rezultira značajnim smanjenjem nivoa CO2 u ozelenjenim urbanim područjima.

Smanjenje buke

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Suzbijanje prašine

Velike površine zelenila pomažu u suzbijanju čestica prašine; poboljšanje kvaliteta vazduha oko gradilišta i prometnih autoputeva. To može dovesti do smanjenja respiratornih bolesti. U poslednje vreme u Londonu se mnogo fokusira na redukciju čestica PM10 kako bi se zadovoljili propisi EU.

Smanjenje toplote

Urbanizovana područja imaju višu prosečnu temperaturu od okolnih sela. Povećavanje vegetacije u gradskim centrima, ili urbanim kanjonima, omogućava hlađenje nadstrešnice zarobljenog vazduha i smanjenje reflektovane toplote. Ispitivanja su pokazala temperaturne razlike do 17⁰C između tvrdih i obrađenih površina na istom mestu.

Zdravlje i dobrobit

Biljke i zelenilo mogu da pruže podsticajne i smirujuće efekte na ljude, istovremeno imajući pozitivan uticaj na bolesti povezane sa stresom. Studije su pokazale da jednostavno pogled na zelenilo povećava produktivnost na radnom mestu i stopu oporavka pacijenata u bolnicama.

Biodiverzitet

Korišćenjem širokog spektra biljaka zeleni zid može znatno povećati broj i raznolikost insekata i ptica na određenom području, pomažući u povratku održivijeg ekosistema u urbanim sredinama.

Skladištenje otpadnih voda

Povećavanje pokrivenosti vegetacije može smanjiti upravljanje oborinskim vodama za zgradu. Ovo je posebno korisno u starijim urbanim sredinama gde se višak olujne vode kombinuje sa sistemima otpadnih voda. Naprednija rešenja mogu prikupiti višak kišnice za navodnjavanje zelenih zidova, eliminišući potrebu za dovodom sveže vode.

Estetika

Zelenilo se obično smatra estetski ugodnim; može pružiti vizuelni efekat i fokus za posmatrače ili se može koristiti za prikrivanje neuglednih struktura i prostora.

Urbana poljoprivreda

Uvođenje vertikalnih tehnika baštovanstva značajno povećava raspoloživi prostor za uzgajanje hrane u urbanim sredinama.

Zaštita zgrada

Zeleni zidovi pomažu u smanjenju UV oštećenja površina i mogu zaštititi zgradu od vetra, vremenskih nepogoda i kolebanja temperature, produžavajući vek konstrukcije. Ovi faktori mogu nadoknaditi troškove održavanja zelenih zidova. Zaštita zgrada.

Zeleni akredativi

Zeleni zidovi su vizuelni pokazatelji održivog dizajna i mogu biti sredstvo za kvalifikovanje za dodatne eko-kredite za šeme procene održivosti i mogu pomoći u aplikacijama za planiranje.

Zeleni krovovi
Zeleni krovovi